ΔΩΡΗΤΕΣ

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργηθεί και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και τις δωρεές ιδιωτών, καθώς και σχολικών μονάδων, και εκπαιδευτικών.

Μεγάλοι Δωρητές

Ευγενική δωρεά 157 τσίγκινων παιδικών παιχνιδιών, από την προσωπική συλλογή παιχνιδιών του κύριου Γ. Μπουτάρη τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη δωρεά αποτέλεσε την αφορμή για να αναπτυχθεί η μόνιμη συλλογή παιχνιδιών του μουσείου “Μαγικό Τσίγκινο Παιχνίδι”. Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παραχωρώντας χώρο στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με απόφαση Γραφείου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευγενική δωρεά από την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων, κυρίου Ν. Λαδικού από εκπαιδευτικά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, διοικητικά σχολικά έγγραφα και διδακτικές καρτέλες. Χαρακτηριστικά αντικείμενα της συλλογής αποτελούν οι γκραβούρες που αποτυπώνουν τους Ήρωες του 1821.

“Δεν ανοίγαμε τα βιβλία, όλο το μάθημα γινόταν από αυτές τις καρτέλες.”

Ευγενική δωρεά από την οικογενειακή του συλλογή με εκπαιδευτικά βιβλία, εγχειρίδια και παιδικά περιοδικά. Ο κύριος Ηλιόπουλος προέρχεται από τρεις γενιές δασκάλων διατηρώντας μεγάλο εκπαιδευτικό αρχείο.

Δωρεά πολλών ιστορικών εκδόσεων και εκπαιδευτικών βιβλίων από την προσωπική της συλλογή και την πορεία της ως αρχαιολόγος και μουσειοπαιδαγωγός.

Μια ευγενική δωρεά μεγάλης κλίμακας, από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, από πολυτονικά βιβλία που χρονολογούνται από το 1939 και έπειτα. Μυθιστορήματα, παραμύθια και εξωσχολικά βιβλία, που συμπληρώνουν την Παιδική Βιβλιοθήκη του μουσείου.

Ευγενική παραχώρηση από την οικογένεια Ρωμαιοπούλου, με αντικείμενα από το εργαστήριο του παιχνιδοκατασκευαστή. Καλούπια και προπλάσματα για κεφάλι κούκλας και το χαρακτηριστικό κουνιστό αλογάκι κοσμούν την συλλογή του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η σημαντική δωρεά του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και της οικογένειας Φουντά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, βοήθησε σημαντικά στο να συμπληρωθεί η έκθεση της Παλιάς Σχολικής Τάξης. Οι ιστορικοί και γεωγραφικοί χάρτες όπως και τα θρανία της δεκαετίας του 1990-2000 είναι κάποια από τα αντικείμενα της δωρεάς.

Μεγάλης αξίας δωρεά από σπάνιες πορσελάνινες κούκλες, της προσωπικής συλλογής της κυρίας Φαίδρας Παπαβασιλείου με πρωτοβουλία της οικογένειας της. Οι κούκλες από πορσελάνη αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των εποχών του ‘20, ‘40 και ‘50 και συμπληρώνουν το χρονολόγιο εξέλιξης της κούκλας στην έκθεση του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Έζησε στην Ιαπωνία ως σύζυγος πρόξενου και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας κουκλές.

Μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών στην Ελλάδα πρόσφερε δωρεά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα ιστορικά επιτραπέζια και δημιουργικά παιχνίδια της εταιρείας ΕΠΑ, που ίδρυσε ο κύριος Θωμάς Ακουαρόνε, από τους πρώτους παιχνιδοκατασκευαστές της Θεσσαλονίκης. Ο Φωτεινός Παντογνώστης, η Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια και άλλα χαρακτηριστικά παιχνίδια, είναι πλέον μέρος της συλλογής μας.