ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Κάθε δράση του μουσείου πλαισιώνουν άνθρωποι που πιστεύουν στο έργο του και βοηθούν, προσφέροντας υπεύθυνα εθελοντική εργασία.

Οι εθελοντές δραστηριοποιούνται κυρίως

  • Στην ομάδα παιδαγωγών με ξεναγήσεις στην έκθεση, παιδαγωγικό σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, έρευνα και συγγραφή άρθρων.
  • Στις διοικητικές υπηρεσίες με αρχειοθέτηση, ενημέρωση μελών κ.α.
  • Στην υποδοχή με βοήθεια στην υποδοχή των μαθητικών ομάδων και τη στελέχωση εκδηλώσεων.
  • Στην μουσειακή έκθεση με τεκμηρίωση εκθεμάτων, συντήρηση κ.α.

Γιατί να γίνω εθελοντής;

  • Για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους
  • Για να αποκτήσεις νέες δεξιότητες
  • Για να μοιραστείς το πάθος και τον ενθουσιασμό σου
  • Για να υποστηρίξεις και να προσφέρεις 
  • Για να έχεις πρόσβαση σε εκδηλώσεις και σεμινάρια αποκλειστικά για εθελοντές 
  • Για να γνωρίσεις το μουσείο και τις συλλογές του

Ιστορίες εθελοντισμού

Η εθελοντική μου δράση στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ήταν μια μοναδική εμπειρία γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με τα παιδιά, να εξοικειωθώ με το αντικείμενο σπουδών μου.

Η εμπειρία μου στο Παιδικό Μουσείο ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία αλλά και πρόκληση, καθώς πρώτη φορά βρέθηκα σε αυτόν το ρόλο. Η δουλειά μου ως δασκάλα μου δίνει τη δυνατότητα να επισκέπτομαι πολλά μουσεία με τους μαθητές μου. Όμως στις επισκέψεις αυτές οι εκπαιδευτικοί έχουμε παθητικό ρόλο. Δουλεύοντας για πρώτη φορά ως εθελόντρια στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μπόρεσα να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένα project σε ένα μουσείο.

Από το 1997 έως σήμερα, οι εθελοντές του Μουσείου είχαν την ευθύνη να υποδέχονται και να πλαισιώνουν τις σχολικές ομάδες που επισκέπτονταν το ΠΜΘ. Ένας εθελοντής που μπορεί να δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη εργασία είναι ευπρόσδεκτος συμπληρώνοντας την Αίτηση Εθελοντή.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο χρονών πρέπει να είμαι για να γίνω εθελοντής;

Όλοι οι εθελοντές πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών. Φοιτητές, συνταξιούχοι, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν εθελοντές στο ΠΜΘ.

Τι εμπειρία πρέπει να έχω για να γίνω εθελοντής;

Αν έχεις μεγάλη εμπειρία ή αν βρίσκεσαι σε ένα ταξίδι μάθησης. Αν αναζητάς εργασία ή αν κάνεις ένα διάλειμμα από το εργασιακό περιβάλλον, τότε ίσως θα ήθελες να γίνεις μέλος ομάδας εθελοντών μας.

Πόσο συχνά θα χρειαστεί να εργάζομαι ως εθελοντής;

Προσφέρουμε μια σειρά από ευκαιρίες εθελοντισμού, όλες με διαφορετικά επίπεδα χρονικής δέσμευσης και ευελιξίας. Είτε έχεις λίγα λεπτά ελεύθερου χρόνου, μια ή δύο ώρες είτε μια κανονική μέρα την εβδομάδα, υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις στο ΠΜΘ.

Πόσο καιρό χρειάζεται να είμαι εθελοντής για να λάβω βεβαίωση;

Έχουμε μια σειρά από ευκαιρίες εθελοντισμού με διαφορετικές χρονικές δεσμεύσεις. Για τους περισσότερους ρόλους θα σας ζητηθεί να δεσμευτείτε και να εργαστείτε εθελοντικά για περίπου έξι μήνες.