ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα σύγχρονο μουσείο που διατηρεί και εκθέτει συλλογές με αντικείμενα, που αφορούν τη ζωή του παιδιού διαχρονικά.

Από το 1997

Ιδρύθηκε το 1997 (ΝΠΙΔ), με όραμα να προσφέρει στα παιδιά το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα για την ενίσχυση της δημιουργικότητας, την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των γνώσεων, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης  και της ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αξίες

Tο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βασίζει τις δράσεις του σε σύγχρονες θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους και λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, εμπνέει, ενδυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

Το παιχνίδι είναι ο κοινός παρονομαστής των δράσεων του μουσείου καθώς αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία, την καταγωγή, τη γλώσσα και τα βιώματα τους. Τα πάντα μπορούν να γίνουν παιχνίδι και να αποτελέσουν κοινό τόπο δημιουργίας και συνεργασίας με την πεποίθηση ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η συνεργασία, ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. 

Στόχος μας είναι το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να ταξιδεύει στις καρδιές των παιδιών και των ενηλίκων με εισιτήριο το παιχνίδι και την γνώση.

Συγκεκριμένα επιθυμούμε τα παιδιά κάθε ηλικίας να:

  • Ταξιδεύουν σε τόπους πολιτισμού και τέχνης.

  • Μαθαίνουν να ερμηνεύουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

  • Προσεγγίζουν με ενθουσιασμό την πολιτιστική μας κληρονομιά.

  • Καλλιεργούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Είμαστε μέλη και Συμμετέχουμε

Άνθρωποι

Ιδρυτής

Ο ιδρυτής του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Μάνος Ιατρίδης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε να ανακαλύπτει τον κόσμο.  Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την εκπαίδευση των παιδιών, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η ιδέα του για τη ίδρυση του Παιδικού Μουσείου το 1995 ήταν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης γνωριμίας του με μουσεία του εξωτερικού, κυρίως της Ολλανδίας, αλλά και της Αμερικής. Επίσης, είχε προηγουμένως, το 1978, ιδρύσει το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήταν και ο πρώτος και μακροβιότερος Διευθυντής.