Οι μπλε ήρωες αναλαμβάνουν δράση

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Πρεσβεία του Βελγίου επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και με αφορμή την εμφάνιση, όλο και συχνότερα, ακραίων καιρικών φαινομένων και στη χώρα μας, θεώρησαν επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούν με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Με γνώμονα την ενημέρωση/ενεργοποίηση/ανάληψη δράσης σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στις επιπτώσεις που έχει ήδη επιφέρει, καθώς και στην προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης, σχεδίασαν και υλοποιούν, ένα μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τη δυναμική και αναγνωρίσιμη φιγούρα των Στρουμφ που έλκουν την “καταγωγή” τους από το Βέλγιο. Δημιουργός τους ήταν ο Βέλγος καλλιτέχνης comic Pierre Culliford ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Peyo.

Τα στρουμφάκια του Βελγίου με πάνω από μισό αιώνα παρουσίας στην παιδική και όχι μόνο ψυχαγωγία, αποτελούν πλέον πανευρωπαϊκή κληρονομιά και είναι το ιδανικό μέσο για να μιλήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές (μικρούς και μεγαλύτερους) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και για τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ούτως ώστε να επιτύχουμε τους στόχους για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμά «Οι μπλε ήρωες αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον» που χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία του Βελγίου, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δασκάλων και των μαθητών αποκομίζοντας τις θετικότερες εντυπώσεις. Το μουσείο ενθαρρύνει τα συμμετέχοντα σχολεία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα σχετικά με το πρόγραμμα, με τη δυνατότητα να οργανώσουν μια ειδική εκδήλωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Έχει επίσης παρουσιαστεί στο συνέδριο που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος του ICOM 22η με θέμα «Πώς τα μουσεία αντι-δρουν στην κλιματική αλλαγή;»

Επιπλέον το μουσειοεκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ετοιμάζεται να “ταξιδέψει” στη Σουηδία στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΟΜΕΡ (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) που θα διεξαχθεί στο Kristianstad University από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2024. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Αειφορία από την αρχή…» («Sustainability from the Start.. .»).