Μαγικό τσίγκινο παιχνίδι

Η μαγεία του παιχνιδιού με τσίγκινα και επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα τσίγκινα και κουρδιστά παιχνίδια της συλλογής μας, συνυπάρχουν σε ένα κοινό μουσειακό αφήγημα με τα παραδοσιακά ατομικά και ομαδικά παιχνίδια της αυλής (Πίνακας του Μπρέγκελ 1550), καθώς και με διαχρονικά επιτραπέζια.

Κάθε αντικείμενο αυτής της ενότητας, επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως “τα πάντα μπορούν να γίνουν παιχνίδι”. Πρώιμα τσίγκινα παιχνίδια φτιαγμένα από κονσέρβες και πιο σύγχρονα, συρόμενα και κουρδιστά με μηχανισμό κλειδιού. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια τσίγκινα αυτοκινητάκια, πεταλούδες, καραβάκια κ.α. κατασκευασμένα από βιοτέχνες, βαμμένα με έντονα χρώματα, πολλές φορές στο χέρι και στολισμένα με διακοσμητικά μοτίβα.

Σημαντικά αντικείμενα της συλλογής, ο σιδερένιος καραγκιοζάκος του Μεσοπολέμου από τη Ρηνανία που χορεύει, το ζωγραφισμένο αεροπλάνο με πρόσωπο του καλλιτέχνη Διαμαντή Αϊδίνη και αυθεντικά παιχνίδια από ελληνικά και ευρωπαϊκά εργαστήρια. Η συλλογή τσίγκινων παιχνιδιών του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την δωρεά παιχνιδιών από την προσωπική συλλογή του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και εμπλουτίζεται συνεχώς με δωρεές ιδιωτών.